Figyelem!

Új termékekkel bővült oldalunk. Modern fűtési megoldásokat kínálunk az infra panelek, infra fűtőfilm és fűtőszőnyegek széles választékával.
Válasszon egészséges és gazdaságos fűtésrendszereink közül.

Infra Fűtés

Szeretne olyan fűtési rendszert, amely egészséges és gazdaságos is? Vajon létezik ilyen? IGEN! Az infravörös technológián alapuló fűtési rendszerek: infravörös padló- és mennyezetfűtés. Kérjen személyre szóló árajánlatot!

Modern Fűtési Megoldások Nagyvárad

Infravörös fűtési megoldások padlóba, falra és mennyezetre.

Varga Csaba Rolland I.I.

Székhely:
Sfantul Apostol Andrei utca, 89 szám. Pc40 tömb 2. lakrész, Nagyvárad, Bihar megye.
Irányítószám: 410333

Tel:
0770/134-527

E-mail:

Web:
www.incalzire-infrarosie.ro

Megaprojekt indul Váradon: itt a "távhő-reform"

Az egész ország legnagyobb értékű hőszolgáltatás-felújítása indul hamarosan Nagyváradon. A hőerőmű áttér földgázra, tartaléknak lesz termálvíz, biomassza és szén. Az EU is beszáll.

A nagyváradi hőerőmű emeli a fűtés árátRomániában egyedülálló mérvű távhőrendszer-rehabilitáció keződik Nagyváradon. Összesen 77 millió euró értékű lesz az alapberuházás, amelynek lényege, hogy átalakítják a hőerőmű (CET) technológiáját, amely szén helyett földgáz alapú lesz, kicserélnek 13 kilométernyi fővezetéket, ugyanakkor számos intézkedés révén hatékonyabbá teszik a távhőszolgáltatást. A részben uniós támogatásból finanszírozott projektre megérkezett a bukaresti környezetvédelmi tárca jóváhagyása, s néhány napon belül az Európai Bizottság is rábólint majd. A részletekről ma Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere elmondta: a jövő héten már indulnak is a közbeszerzési eljárások, amelyek révén kijelölik a kivitelező cégeket. A munka ősszel kezdődik, s várhatóan 2013-2014 telén már a megújult hőerőmű szolgáltat Váradon. Hogy olcsóbban-e, az még kérdéses.Ugyanakkor – a támogatás elnyeréséhez – át kell szervezni a hőszolgáltatói rendszert a városban. Ez a termálvizet szolgáltató Transgex céget és annak ügyfeleit is érinti. A cég kvázi beolvad a CET-be, ez utóbbi monopolhelyzetbe kerül. Szívmelengető távhő-újdonságok

Sokkal korszerűbb hőforrásnál melegedhetnek tehát a nagyváradiak pár éven belül: még idén megkezdődik a megyeszékhely távhő-rendszerének rehabilitációja. Ilie Bolojan közölte: ősszel megkezdődik a munka a városban. Összesen 13 kilométernyi fővezetéket fognak kicserélni, ugyanakkor a hőerőmű (CET) átáll földgázra. Ebből a célból új, gázalapú berendezéseket vesznek és szerelnek be. A széntüzelés lényegében megszűnik majd. Ezért kevesebb munkareőre lesz szükség, úgyhogy a CET-nél leépíthetővé válik néhány részlegnyi alkalmazott.

Pár év alatt kész

A munkálatoknak a szerződés szerint 42 hónap alatt kell befejeződniük. Ez azonban a legtávolabbi határidő. Bolojan szerint már 2013-2014 telén működhet az új rendszer. Tény, hogy az országban egyedülálló beruházás révén szinte nullára csökken majd az erőműtől eredő légszennyezés. A polgármester megemlítette a pár hete történt "fekete havazást", amikor a város egy részét a széntüzelés miatt keletkezett pernye lepte be. Az elöljáró jelezte, hogy a felújítás után az ilyesmi ki lesz zárva.

Fontos kérdés ugyanakkor, hogy a földzáz alapú távhő olcsóbb lesz-e a fogyasztók számára, vagy drágább. Bolojan elmondta: "A földgázra való áttérésnek semmiképp nem kellene dráguláshoz vezetnie. Ám az árképzés sajnos ennél sokkal összetettebb, mivel beleszól a bukaresti szabályozó hatóság, és az is, hogy a kormányok mikor milyen támogatásokat alkalmaznak, vagy vonnak meg." Egyelőre tehát nem tudni, drágább is lesz-e a jobb szolgáltatás – ám a jelek szerint olcsóbb aligha.

Monopol és drágulás

A rendszer felújításához egységes távhő-stratégiát kellett készítenie a városnak, a külföldi támogatás megszerzéséhez pedig egyes feltételeket kell teljesítenie. Ezek egyike, hogy össze kell vonni az energiaszolgáltatókat. Ezért 2011 augusztus 1-től az összes hőszolgáltatás a CET monopóliuma lesz. A város egy részét termálvízzel fűtik, a Transgex cég révén – s ez olcsóbb az érintett lakosoknak, mint a CET szolgáltatása. Ám az összevonással a Transgexet is a CET felügyeli majd – ami a termálvizes fűtési számlák összegeinek növekedését hozhatja.

Jobb szolgáltatások

A távhő-stratégiában a CET hatékonyabbá tétele is szerepel. Ilie Bolojan például elmondta: "Igazságtlan, hogy sok lakosnak percekig kell folyatnia a vizet, amíg meleg jön végül – de a kiengedett hideg vizet is meglegként számlázzák ki nekik. E jelenséget a keringtető rendszer fokozatos megújításával fogjuk megszüntetni, pár év alatt teljesen megoldható a városban. Emellett olyan mérőkészülékeket fogunk beszerezni, amelyek nemcsak a víz mennyiségét mérik, hanem a hőfokát is. Így nem lesz többé kiszámlázható melegvízként az, ami valójában hideg". A 77 millió eurós rendszerfelújítás azonban nem a teljes költség. A munkálatok befejeztével, a fővezetékek cseréje után a szállító hálózatot is kicserélik, ez több, mint százmillió euróba fog kerülni. Ám szükséges, mivel jelenleg túl nagy a hőveszteség, s a csövek egyre rosszabb állapotban vannak. Emellett például az is szerepel a stratégiában, hogy a szolgáltató 2005-ig 98%-os arányban fogja behajtani a kintlevőségeit. Jelenleg a CET ilyen szempontból is rosszul működik: az adósainak csak 65%-ától sikerül behajtania a pénzt. Bolojan nem tagadta: sok szempontból elégedetlen a CET vezetőivel. Hanyag munkát és elemeiben rossz szolgáltatást lát a cégnél. Ezért tudatta: amennyiben az igazgatók nem teszik mérhetően, kimutathatóan hatékonnyá az erőművet, "nem maradnak meg a beosztásaikban".

Mivel fűtenek?

A váradi hőerőmű átállásának lényege tehát, hogy akár 2013 végétől földgázt fog használni. Ugyanakkor "besegít" majd a rendszerbe a termálvíz is, s vésztartaléknak marad a szén. A kapacitás növelése céljából beszereznek továbbá egy kisebb biomassza-üzemegységet is. Ilie Bolojan elmondta: "Nagyvárad közvetlenül csatlakozna a földgáz-fővezetékre, ám az úgymond okos fiúk ezt akadályozni próbálják". Arra célzott, hogy a Distrigaz megpróbál beékelődni az ügyletbe, mintegy köztes szolgáltatóként, s külön juttatást kérne ezért. A polgármester közölte: küzdenek ez ellen. Ugyanakkor megpróbálnak majd Borsról is termálvizet ide vezetni, ami még tovább növelné a CET hozamát.

A cikket írta: Szeghalmi Örs

A cikk az erdon.ro - oldalról származik és meg lehet tekinteni itt.

Search Powerd by: Google, Yahoo, Bing.


Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional